Milyen a jó domain név?

Rövid, könnyen megjegyezhető, árulkodó...és sok esetben már foglalt :) Egy domain név legyen beszédes, ékezetek nélkül is felismerhető. Ha már az ékezeteknél járunk: hiába oldható meg technikailag az ékezetes domain név használat, az a tapasztalat, hogy a legtöbb ember automatikusan ékezetek nélkül gépeli azt be. Ezt azért fontos megjegyezni, mert volt már példa arra, hogy valaki egy már más által bejegyzett domain nevet megvásárolt meg ékezetes verzióban. Ez súlyos hiba, hisz a konkurenciánknak csinálhatunk ilyenkor ingyen reklámot.

Írta: Bollmann Krisztián

Az ékezetmentes címekhez hasonlóan a legtöbben rögtön a .hu végződést fogják beírni otthon a böngészőbe, hiába látták vagy hallották más végződéssel reklámozni. Külföldi vagy általános (pl.: .com, .net, .eu) domain címeket inkább azért javasolt lefoglalni, hogy azt más meg ne tegye. Továbbá egy ilyen cím alatt érdemes megjeleníteni weboldalunk külföldi változatát (feltéve ha van ilyen).

A domain név sokat számít a SEO, azaz a keresőmarketing szempontjából is. Tehát az oldalunk címe lehetőleg tartalmazza azt a szót, kifejezést, amikre a célközönségünk jó eséllyel keresni fog. Éppen ezért ne keseredjünk el, ha már a kiszemelt rövid és tömör domain név foglalt. Nagyon sok esetben egy általános főnévvel nem is járunk jól. Egy túl általános szóra rákeresve ugyanis annyira sok találatot dob fel a Google, hogy az internetező további szavakkal pontosítani fogja a keresést (pl. régióra). Például nekünk értékesebb egy honlapkeszites.hu helyett a www.honlapkeszitesdebrecen.hu domain nevet lefoglalni.

Az ilyen címek megválasztásakor persze csínján bánjunk a karakterekkel, hisz minél hosszabb egy cím, annál nehezebb és unalmasabb begépelni, illetve annál nagyobb eséllyel gépelik el. Kötőjelekkel aztán főleg ne bonyolítsuk leendő látogatóink életét. Ha valami oknál fogva mégis úgy döntöttünk, hogy lefoglalunk egy kötőjelet is tartalmazó címet, akkor a kötőjelmentes változatot mindenképp vásároljuk meg mellé. Sajnos erre is láttunk már ellenpéldát. Nagyon kellemetlen, amikor a konkurenciát juttatjuk ilyen módon előnyhöz.


Végül, de nem utolsó sorban, megpróbálhatunk egy márkanevet vagy rövidítést bevinni a köztudatba (lásd webdeb.hu). Egy ilyen webcím elültetése a fejekben viszont nagyobb marketinget és több időt igényel, így nem árt „rásegíteni” pár hosszabb és beszédesebb domain névvel is.

Domain nevek gyors regisztrációja az alábbi linken is megtehető:
www.webdeb.hu/domain_regisztracio/

Tagek: domain cím, domain név, webcím

Keresés

Tagek

© 2006 - 2024 WebDeb Minden jog fenntartva
WebDeb - ahol a weblapok születnek
Készítette:
Lap tetejére